Aktuálně se v hodinách chemie v 9. třídě věnujeme biochemii.
Nejlepší způsob, jak si věci zapamatovat, je si je vyzkoušet, výjimečně v chemii, i na vlastní jazyk.
Porozumění složení mléka, jeho významu jako složky potravy a rozvoj praktických dovedností bylo cílem naší hodiny chemie.
Co je vlastně mléko? Odkud se bere? Jaké druhy mléka lidé pijí? (kravské, kozí, ovčí, velbloudí, lamí) Jaké mléčné výrobky známe?
Takové otázky se nesly třídou na úvod.
Vědecky mléko není jen bílá tekutina.
Obsahuje spoustu důležitých látek:
● Tuky - díky nim mléko dodává energii.
● Bílkoviny – kasein - pomáhají nám růst, opravují tělo a budují svaly.
● Laktóza - mléčný cukr, který tělu dodává rychlou energii.
● Vitamíny a minerály – např. vápník, který je důležitý pro silné kosti a zuby.
Řeč byla také o intoleranci, že některým lidem chybí enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr (laktózu).
První jsme si vyrobili z mléka sýr paneer – tradiční indický sýr podobný našemu tvarohu. Stručně řečeno, okyselením citrónovou šťávou jsme srazili bílkoviny obsažené v mléce.
Druhý pokus byl výroba másla dvěma způsoby. Elektrickým šlehačem a šleháním na lidský pohon – smetana v zavařovací sklenici + syrové fazole.
A jelikož jsme s dobrým výsledkem naší práce počítali, všichni jsme si na závěr pochutnali na rohlíku s máslem.